Защо електромобила ми зарежда по-бавно през зимата?

Ако това е първата зима с електромобила Ви е възможно да сте били неприятно изненадани, че при ниски външни температури зарежда по-бавно, отколкото през лятото. В тази статия ще обясним защо, както и ще отговорим на въпроса можем ли да направим нещо по въпроса. Но преди това - малко суха теория.

Какво е BMS (Battery Management System)

Както се подразбира от името, това е системата, която управлява батерията. Тя отговаря за много неща, но като цяло може да се заключи, че има 2 основни цели, които диктуват всичките й решения в следния ред.

  1. Безопасност
  2. Дълъг живот на батерията

Казано накратко, системата за управление на батерията (BMS) пази батерията. Когато зареждаме, процесът по зареждане се управлява и ръководи именно от BMS-а, а не от зарядната станция. Зарядната станция винаги е в готовност да даде толкова мощност, колкото автомобила пожелае.

BMS-а е и основната причина през зимата електромобилите да зареждат по-бавно като цяло. Също така тя може да се погрижи за това батерията да бъде подгрята и подготвена за зареждане, но ще обсъдим тази част на въпроса след малко.

Защо външната температурата има значение

Батериите се чувстват най-добре, когато имат вътрешна температура на клетките между 20 и 40 градуса. В този диапазон е нормалната им работна температура - подобно на двигателите с вътрешно горене, при които оптималната работна температура е между 80 и 110 градуса.


Задвижване Оптимална работна температура
ДВГ (двигател с вътрешно горене) 80 - 110C
Батерия 20 - 40C

При зареждане с максимална мощност е важно температура да е около телесната човешка (35+ градуса), като за някои химии като тази на Тесла по-скоро се търси температура от около 50 градуса, за да може да се зарежда максимално бързо.

Излишно е да се споменава, че батериите трудно могат да поддържат подобна температура през зимата, когато навън температурите са близки до нулата, или дори са под нея. Затова автомобила Ви винаги ще се опита да държи температура от поне 5-10 градуса, за да е безопасна за самата нея работата й, но няма да се старае да я държи в температура подходяща за зареждане (35+), тъй като това би ползвало прекалено много енергия без да е ясно дали вие изобщо планирате да заредите.

Какво можем да направим по въпроса

Важно е да се отбележи, че просто ползването на автомобила (пр. дори при шофиране на магистрала) не стопля батерията толкова, колкото си мислим поради ефикасността на процесите. Това, че сте карали със 140км/ч. на магистрала може да “вдигне” температурата на батерията до 10 градуса ако навън е 0 градуса например, но в никакъв случай няма да стопли батерията до оптималните за зареждане.За автомобили с pre-conditioning за зареждане

Ако вашият електромобил има функция за pre-conditioning за зареждане (това е предварително стопляне на батерията за зареждане), достатъчно е да изберете станцията от навигационната система на автомобила ви. Той ще пресметне на каква температура е батерията в момента, колко време е нужно, за да стигнете до станцията и ще подготви батерията температурно точно като пристигнете. Имайте предвид, че за стопляне от 10 до 25 градуса спокойно може да е необходим и цял час на по-големите батерии, затова още в началото на пътуването Ви въведете зарядната станция в навигацията ви.

За автомобили без pre-conditioning за зареждане

Ако автомобила Ви не разполага с функция за pre-conditioning за зареждане, за съжаление просто трябва да се примирим, че зимата зареждането отнема повечко време, отколкото през лятото. Още при започването на зареждането Вашия автомобил ще започне да стопля батерията активно (а не само чрез температурата, отделяна при процеса на зареждане), но това може да отнеме известно време за съжаление.

Нашите партньори